• Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry – školské kolo

          •       Dňa 9. decembra 2022 sa na našej škole uskutočnil 15. ročník Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, ktorá preverila vedomosti našich študentov.

                 Chlapci si zmerali sily najskôr v písomnej časti, v didaktickom online teste s rozličnými typmi úloh s rôznou náročnosťou, zameraných na prácu s textom, čítanie s porozumením a overenie vedomostí a zručností z jednotlivých jazykových rovín a teórie literatúry (získať mohli max. 25 bodov). V písomnej časti tvorili vlastný text, žiaci preukázali schopnosť písať žánrovo a štýlovo diferencovane, s čo najväčšou možnou mierou originality (max. 15 bodov). Poslednou bola ústna časť súťaže, táto tvorila samostatnú prípravu a prednesenie rečníckeho prejavu na zadanú tému, pričom súťažiaci mali predniesť najmenej 10 viet naspamäť, využiť príznaky rečníckeho štýlu a uplatniť prvky verbálnej a neverbálnej komunikácie (max. 15 bodov).  Spolu mohli získať max. 55 bodov.  Súťažilo sa v dvoch kategóriách.

            V kategórii A súťažili študenti 1. a 2. ročníkov. Víťazmi sú:

            1. miesto:  Jozef Hladký I.A – 34 bodov
            2. miesto:  Alex Mešter I.B – 33 bodov
            3. miesto: Samuel Blaško II.A – 31 bodov

            V kategórii B si zmerali sily študenti 3. a 4. ročníkov. Najlepší výsledok získali:

            1. miesto: Marián Olšavský III.D – 41 bodov
            2. miesto: Jakub Hoferica III.A – 38 bodov
            3. miesto: Damián Popelka III.D – 35 bodov

            Úspešným riešiteľom sa stal Marián Olšavský, ktorý postupuje do krajského kola.

            Všetkým súťažiacim ešte raz ďakujeme za účasť a želáme veľa úspechov!

             

            Mgr. Možutíková

             

             

          • Exkurzia vo firme Spanner SK, k. s.

          • Dňa 15.12.2022 sa žiaci 1.C odboru mechanik strojov a zariadení pod vedením majstra odbornej výchovy Jozefa Taldu  zúčastnili exkurzie vo firme Spanner SK, k.s.

            Spanner SK, k.s. je inovatívna strojárska spoločnosť zaoberajúca sa vlastnými vývojovými aktivitami, navrhovaním a konštrukciou produktov, výrobou prototypov a finálnych strojových zariadení so sídlom v Považskej Bystrici. Zákazníkom poskytuje komplexné služby v oblasti výroby založenej na spracovaní plechov, zváraní, opracovaní a v neposlednom rade mechanickú, pneumatickú a elektrickú montáž komponentov ukončenú funkčným testom zariadenia.

            Súčasťou  zákazkovej výroby je napr. konštrukcia strojov, výroba kotlov na biomasu, tepelných výmenníkov, filtračných systémov, baliacich zariadení, liniek pre drevospracujúci priemysel, píl pre stavebníctvo a tiež častí strojových zariadení, ktoré slúžia na zber, triedenie a recykláciu rôznych materiálov.

            Žiaci videli výrobu kotlov na biomasu, zváranie a aj samotnú montáž. Počas exkurzie nás sprevádzala Ing. Beráková a Ing. Kvašňovský,  za čo sa im chceme poďakovať.

            MOV Jozef Talda

        • Týždeň otvorených dverí
          • Týždeň otvorených dverí

          • Stredná odborná škola strojnícka Považská Bystrica organizovala v dňoch 5. – 9.12. 2022 „Týždeň otvorených dverí“.  Každý deň od 8:00 do 16:00 si verejnosť mohla pozrieť priestory školy, ako napríklad odborné učebne na teoretickom vyučovaní, revitalizovanú posilňovňu a multifunkčné ihrisko a zrekonštruované dielne odborného výcviku. V dňoch 5.12. a 7.12. 2022 sa záujemcovia o štúdium stretli so zástupcami firiem zapojených v systéme duálneho vzdelávania. O túto udalosť prejavilo záujem niekoľko stoviek žiakov základných škôl a ich rodičov z blízkeho, ale aj širšieho okolia.

            Návštevníci Týždňa otvorených dverí sa zaujímali  o všetky ponúkané odbory SOŠ strojníckej, kde rezonovali najmä odbory mechanik strojov a zariadení a mechanik nastavovač, obrábač kovov, či mechanik opravár - stroje a zariadenia, ktorý je na trhu práce veľmi žiadaný.

            Ani odbory mechanik elektrotechnik - automatizačná technika, mechanik počítačových sietí  a elektromechanik nezaostávali v záujme žiakov, či rodičov. Pre kreatívnych záujemcov v oblasti web stránok a grafiky bol veľký záujem o odbor grafik digitálnych médií. Táto akcia sa zaradila medzi ďalšie úspešné  aktivity týkajúce sa spolupráce zamestnávateľov a SOŠ strojníckej.

          • 10.12. - Medzinárodný deň ľudských práv

          • Pri tejto príležitosti sme na našej škole zorganizovali školské kolo Olympiády ľudských práv. Žiaci mali možnosť vyjadriť svoje názory na vybrané témy z problematiky ľudských práv a ich porušovania.

            Tohtoročnej olympiády sa zúčastnilo 22 žiakov.  Ďakujeme všetkým súťažiacim, ktorí sa rozhodli rozšíriť  poznatky o ľudských právach v čase, keď sme svedkami ich stáleho porušovania vo svete.

            Výsledky:1. miesto Peter Turza 3.A

                            2. miesto Peter Hoferica  3.A

                            3. miesto  Marián Olšavský  3.D

            Gratulujeme!

             

            Ing. Jana Laurenčíková

          • Mikuláš na našej škole

          • V utorok ráno 6. decembra 2022 zavítal do našej školy svätý Mikuláš spolu s anjelmi a čertami. Mikuláš a jeho pomocníci obchádzali triedy a dielne praktického vyučovania, ale nevynechali ani ekonomické oddelenie a kuchyňu a obdarovávali  dobrých žiakov a učiteľov sladkosťami.

            Mikuláš učiteľov upozornil, aby nezabudli,  že na svätého Mikuláša, neučí sa, neskúša sa, každá päťka odpúšťa sa. A to bol ďalší krásny deň na SOŠ strojníckej, ktorý našim študentom, učiteľom a zamestnancom venoval Študentský parlament.

          • ZENIT V PROGRAMOVANÍ Kategória Grafik

          • Veľký úspech sme dosiahli aj v súťaži ZENIT V PROGRAMOVANÍ v kategórii Grafik, ktorej sme sa zúčastnili po prvý raz.Medzi súťažiacimi z priemysloviek a umeleckých škôl sme sa nestratili a naša Adriana Kútna zo 4.D si vybojovala nádherné 4. miesto, ku ktorému jej moc gratulujeme! 

        •  23. ročník súťaže ZENIT v strojárstve 2022 - krajské kolo
          • 23. ročník súťaže ZENIT v strojárstve 2022 - krajské kolo

          • Zenit je súťaž „Zručnosť, elán, nápaditosť, invencia, tvorivosť“ a je zameraná na programovanie, elektroniku a strojárstvo v 8 kategóriách určených žiakom stredných škôl, ktorej cieľom je podpora a vyhľadávanie talentovaných a nadaných žiakov, rozvíjať tvorivé kompetencie žiakov, odborno-teoretické vedomosti a odborno-praktické schopnosti a zručnosti v elektrotechnike a elektronike, programovaní a strojárstve.

            Dňa 23.11.2022 sa naši žiaci zúčastnili súťaže Zenit v strojárstve v kategóriách R, S a C. Kategória S a R sú kategórie zamerané na teoretické vedomosti a praktické zručnosti pri výrobe súčiastok podľa výkresovej dokumentácie, vrátane vypracovania technologických postupov. Pri výrobe súčiastky sa používajú ručné postupy alebo základné operácie strojného obrábania, teda sústruženie, frézovanie a vŕtanie. V kategórii C sa súťažiaci zameriavajú na postup výroby strojárskeho komponentu pomocou technológií CNC.

            Ako vo všetkých súťažiach aj tu platí, že vyhráva každý, kto sa zbaví trémy, zapojí sa naplno do súťaže a ukáže svoje nadanie, schopnosti a cieľavedomosť. Súťaž je mimoriadne prínosnou skúsenosťou, vytvára priestor na sebarealizáciu žiakov, aplikáciu ich vedomostí získaných vo vyučovacom procese a ukážku odborných teoretických a praktických zručností.

            Naši chlapci v tejto súťaži bodovali a obsadili dve prvé miesta! Miroslav Vanko z 3.C zvíťazil v kategórii R a Marek Fujko zo 4.A v kategórii S. V kategórii C sa Miroslav Čižmár z 3.B umiestnil na peknom 4. mieste. Srdečne gratulujeme víťazom a držíme palce v celoštátnom kole!

             

            Zároveň dnes, 24.11.2022, držíme palce našim chlapcom v Zenite v elektrotechnike 😊

        • 11. ročník celoslovenského projektu pre stredné školy Záložka do knihy spája slovenské školy
          • 11. ročník celoslovenského projektu pre stredné školy Záložka do knihy spája slovenské školy

          • Názov projektu: Najlepší fantasy príbeh podľa mňa vyzerá takto...

            Ako už stabilní účastníci tohto projektu sme aj tento rok s potešením prijali výzvu Metodicko-pedagogického centra Odbor Slovenskej pedagogickej knižnice v Bratislave umelecky spracovať záložku do knihy.

            Náš „výrobný tím“ sa zo 17 študentov prvého a štvrtého ročníka odboru grafik digitálnych médií zúžil na 7 prvákov pod vedením svojich vyučujúcich Ing. Miloša Ďutku, Mgr. Evy Turčániovej a majstra OV Mgr. B. Cehelského. Každý žiak, ktorý sa chcel projektu zúčastniť, vytvoril dve záložky na vyhlásenú tému. Vychádzali sme z vedomostí zo základnej školy a z vedomostí získaných na našej škole na vyučovacích hodinách slovenského jazyka a literatúry.

            Na tému fantasy literatúra sme sa bavili o dielach:

            J.K. Rowlingová – Harry Potter

            J.R.R. Tolkien – Nedokončené príbehy

            Staré grécke báje a povesti a i.

            Termín odoslania vyrobených záložiek partnerskej škole sme dodržali. K záložkám sme priložili aj niekoľko darčekových predmetov s logom našej školy. Z partnerskej školy v Ružomberku sme dostali balík s množstvom záložiek. Väčší počet záložiek  rozdáme žiakom, niektoré  vystavíme v školskej knižnici ako spomienku na tohtoročný projekt.

            Touto cestou sa prihováram všetkým výrobcom záložiek na našej škole, ktorí obetovali svoj vlastný čas na to, aby vytvorili niečo, nevediac pre koho, s úmyslom potešiť a obdarovať neznámych na inej škole.

             

            Spracovala:  Mgr. Eva Turčániová

          • Olympiáda v anglickom jazyku 2022

          • Angličtina svoj status svetového jazyka získala po druhej svetovej vojne. Dokonca má postavenie lingua franca, dorozumievacieho jazyka v mnohojazyčných oblastiach, a stáva sa tak esperantom dnešných čias. Tento západogermánsky jazyk je druhým najrozšírenejším materinským jazykom na svete a vďaka rýchlemu technologickému pokroku sa mnoho anglických slov  udomácnilo i v našom rodnom jazyku.  Je hlavným svetovým jazykom vedy, techniky a medzinárodného obchodu a v oblasti diplomacie vytlačila v 40. rokoch minulého storočia dovtedy dominantnú francúzštinu.

            Angličtina je zároveň jedným zo štyroch maturitných  predmetov na našej škole a ako takému jej výučbe venujeme veľkú pozornosť. Zároveň je aj obľúbeným predmetom pre mnoho našich študentov, medzi ktorými sú i naozaj veľmi zdatní angličtinári, ktorí radi využijú možnosť zmerať si svoje sily. Olympiáda v anglickom jazyku je teda pre nich ideálnou príležitosťou.

            Dňa 08.11.2022 títo vynikajúci študenti prijali ,,challenge“ najskôr v podobe testu, ktorý preveril ich úroveň ovládania počúvania a čítania s porozumením, slovnej zásoby a gramatiky. Potom sa ešte zastavili ,,na slovíčko“ k Mgr. Fulekovi, ktorý preveril ich komunikačné kompetencie. Súťažiaci premenili svoje vedomosti na body a tu sú výsledky:

            Najlepší výkon podal a zároveň najkvalitnejšie znalosti a schopnosti ukázal Samuel Šamaj, študent IV.D triedy, ktorý z celkového počtu 71 bodov získal 58 bodov a stal sa tak víťazom Olympiády v anglickom jazyku 2022. Na druhom mieste sa umiestnil Damián Popelka III.D  s počtom 55 bodov, taktiež disponujúci  veľmi peknými vedomosťami. Stupienky víťazov nám uzatvoril Michal Nátter z I.A, ktorý získal  51 bodov, tiež s jazykovými schopnosťami na vysokej úrovni, ktorý zároveň svojim pekným, pozoruhodným výkonom  získal i titul ,,Skokan roka 2022“, nakoľko je to náš čerstvý prvák.

            Víťazovi, Samuelovi Šamajovi, ktorý postupuje na okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku v januári 2022 na Gymnáziu v Považskej Bystrici, prajeme  “Break a leg“  a dúfame, že nadviaže na minuloročné úspechy našich študentov v okresných a dokonca krajských kolách OAJ.

            Všetkým súťažiacim ešte raz ďakujeme za účasť, želáme im veľa úspechov a dúfame, že i táto súťaž prispela k ich ďalšej motivácií pri štúdiu tohto krásneho a zaujímavého jazyka. :)

             

            spracovala: Mgr. Ľubica Chudovská

          • Športový duch našej školy

          • Utorok 8.11.2022 sa pre niektorých našich žiakov niesol opäť v športovom duchu. Družstvo futbalistov odcestovalo na krajské kolo vo veľkom futbale do Bánoviec nad Bebravou. Ich súpermi boli družstvá z OA Trenčín a SOŠ Partizánske.

            Trenčanov naši chlapci zdolali 3:1 a s družstvom z Partizánskeho uhrali remízu 0:0. Keďže počet bodov a aj skóre boli rovnaké u oboch družstiev, o víťazovi krajského kola rozhodoval penaltový rozstrel, v ktorom naši chlapci ťahali za kratší  koniec a postup do celoštátneho kola im ušiel len o vlások. Aj napriek tomu si chlapci zaslúžia veľkú pochvalu, pretože v celkovom účinkovaní od okresného kola až po krajské neprehrali ani jeden zápas. Ďakujeme im za vzornú  reprezentáciu našej školy.

            Ďalšie športové zápolenie sa odohrávalo pod basketbalovými košmi OA v Považskej Bystrici. Výber basketbalistov našej školy zvíťazil nad družstvami SPŠ a SZŠ. Súboj s Obchodnou akadémiou sa rozhodol až ku koncu zápasu v náš neprospech a v súboji s gymnáziom chlapcom už chýbali sily a taktiež im podľahli. Napokon naši reprezentanti skončili na peknom treťom mieste, ku ktorému im gratulujeme.

          • Nové stojanové vŕtačky

          • Náš strojový park na odbornom výcviku sme obohatili o ďalšie krásavice - stojanové vŕtačky PROMA E-1516 B/400. Opäť sme zvýšili kvalitu výučby, tentokrát pre strojárske odbory

            Tieto vŕtačky sú konštruované pre vŕtanie a zahlbovanie, sú určené na obrábanie kovov, ale aj dreva, plastov a ďalších materiálov, ktoré vieme efektívne využiť na skvalitnenie odborného výcviku.

            Vreteno vŕtačky je uložené v guľôčkových ložiskách, osadené kužeľom, do ktorého je možné vložiť vŕtacie skľučovadlo, alebo priamo nástroj. Pracovný stôl je možné natáčať až o 360 ° a pomocou otočného čapu naklápať do uhla +/- 45° od základnej roviny, čo umožňuje vŕtanie otvorov pod rôznymi uhlami. Pomocou klinových remeňov možno zvoliť až 12 rýchlostí otáčania vretena a má možnosť voľby smeru otáčania pravý/ľavý chod.

          • Úspech vo veľkom futbale

          • Dňa 3.11.2022 sa na futbalovom ihrisku v Považskej Bystrici stretli víťazi okresných kôl z okresov Púchov, Ilava a Považská Bystrica v regionálnom kole vo veľkom futbale stredných škôl.

            Naši chlapci, ako jediné neporazené družstvo okresného kola, si zmerali sily s Gymnáziom Púchov a SPŠ Dubnica nad Váhom.  Púchovčanov porazili 3:1 (Ján Chupáč z 3.D strelil dva góly a ďalší k nim pridal Matúš Klus z 2.C) a s družstvom z Dubnice remizovali 0:0.

            O celkovom víťazovi rozhodlo lepšie skóre. Chlapci postupujú do krajského kola, ktoré sa odohrá 8.11.2022 v Bánovciach nad Bebravou.

            Držíme palce, nech aj ďalej úspešne reprezentujú našu školu!

        • Návšteva divadelného predstavenia  v Slovenskom národnom divadle v Bratislave
          • Návšteva divadelného predstavenia v Slovenskom národnom divadle v Bratislave

          • Dňa 26. októbra 2022 sa študenti 4.A a 1.AN triedy spolu s vyučujúcimi Mgr. Možutíkovou a Ing. Moravčíkovou vybrali do nášho hlavného mesta. Viacerí už Bratislavu navštívili, ale len málokto bol v SND. Nová budova SND má sedem podlaží, vyše dvetisíc miestností a tri hlavné sály (Sála opery a baletu, Sála činohry, Štúdio). Jej noblesu podporuje aj niekoľko exteriérových, ako aj interiérových umeleckých diel.

             

            Hlavným programom tejto exkurzie nebola však architektúra, ale návšteva činohry, konkrétne divadelného predstavenia Salemské bosorky od Arthura Millera. Táto hra nie je len o politike, ale ukazuje aj to, že zlo sa môže rozpútať z niečoho zdanlivo nevinného aj v súkromí. Dramaturgička hry dodáva, že skutočná pravda a dobro vyjdú vždy najavo. "Veľmi veľa ľudí v dejinách bolo šľachetných, hrdinských, ustáli svoju integritu aj za cenu straty svojho života sa neprispôsobili.“

             

            Počas analýzy diela  sme si prešli všeobecné princípy divadelnej tvorby a fungovania divadla, spôsob tvorby režiséra a interpretáciu diela. Zhodli sme sa, že najviac sa nám páčil životný prístup a správanie hlavnej mužskej postavy Johna Proctora (Milan Ondrík), ktorý v minulosti zhrešil a  nesie si to so sebou po celý svoj život. Pre svoju chybu je ochotný aj zomrieť. Hra nás zaujala, sprostredkovala pekný divadelný zážitok, pretože obsahuje silný príbeh,  inscenácie s krásnou hudbou a kostýmami,  spájajú sa v nej efektné divadelné aj filmové prostriedky. Náš dojem a zážitok na dlhé obdobie zosilnila aj úžasná zostava účinkujúcich hercov, napr. František Kovár, Zuzana Kocúriková, Ľuboš Kostelný.

             

            Cieľ exkurzie bol splnený, predstavenie podporilo záujem žiakov o dramatickú tvorbu.  Viacerí  sa vyjadrili, že sa do divadla  budú určite radi vracať, nadobudnuté poznatky využijú nielen v školských laviciach, ale aj pri maturitnej skúške.

             

            Exkurzia bola realizovaná v rámci projektu Zvyšovanie úrovne gramotnosti žiakov v duálnom vzdelávaní modernizáciou výchovno-vzdelávacieho procesu.

             

            Spracovala: Mgr. Lenka Možutíková

          • Európsky deň jazykov

          • Rada Európy v roku 2001 počas Európskeho roka jazykov vyhlásila 26. september za Európsky deň jazykov, ktorý si školy v členských krajinách každoročne pripomínajú prostredníctvom rôznych podujatí, súťaží, besied alebo športových akcií.

            Cieľom tohto dňa je poukázať a upriamiť pozornosť verejnosti na význam výučby a učenia sa jazykov. Žiaci našej školy sa tiež zapojili do osláv Európskeho dňa jazykov. Na hodinách anglického jazyka žiaci z viacerých tried absolvovali kvíz zameraný na európske krajiny a jazyky.

            Pomocou tohto kvízu si žiaci priblížili nevyhnutnosť osvojenia si cudzieho jazyka a zároveň si pripomenuli jedinečnosť a kultúrne osobitosti jednotlivých európskych krajín. Sme presvedčení, že žiaci našej školy budú myslieť perspektívne a uvedomia si, že kľúčom k poznaniu ostatných národov je zlepšiť svoj jazykový status.

          • Okresné kolo stredných škôl vo veľkom futbale

          • Aj keď 11.10.2022 počasie športovaniu na vonku veľmi neprialo, predsa sa futbaluchtiví nadšenci stretli na pravidelnom turnaji.

            Dážď a chlad našich chlapcov neodradil a v zápasoch nenašli premožiteľa. Všetky zápasy vyhrali, pričom vo všetkých zápasoch nedostali ani jeden gól! Postupne zdolali družstvá Obchodnej akadémie, Gymnázia, Priemyslovky a SOŠky a zaslúžene postúpili do regionálneho kola, ktoré sa bude konať 18.10.2022 na tom istom ihrisku v Považskej Bystrici.

            Držíme im palce, aby aj naďalej úspešne reprezentovali našu školu!

          • 22. ročník výstavy STREDOŠKOLÁK – HRDINA REMESLA

          • V dňoch 6. – 7. 10. 2022 sa naša škola zúčastnila výstavy STREDOŠKOLÁK – HRDINA REMESLA.

            Výstava bola zameraná na prezentáciu stredných škôl v rôznych oblastiach, ako strojárstvo, elektrotechnika, energetika, atď., ale aj odbory vyučované na stredných školách a školách s nadstavbovým vzdelávaním.

             

            Súčasťou slávnostného otvorenia výstavy Stredoškolák – Hrdina remesla bolo aj odovzdávanie ocenení. „Ocenili sme školy, ktoré majú v systéme duálneho vzdelávania zapojených najviac žiakov a tiež firmy, ktoré najviac žiakov zo SDV zamestnávajú,“ povedal predseda TSK Jaroslav Baška.

             

            Ocenenie za najlepšiu školu zapojenú v SDV si odniesla aj naša škola - Stredná odborná škola strojnícka Považská Bystrica!

             

            Dvojdňový maratón prezentácií stredných škôl bol pre nás zavŕšený ďalším úspechom, keď SOŠ strojnícka Považská Bystrica získala aj Cenu poroty v kategórii „Promo video školy“.

        • Kurz na ochranu života a zdravia
          • Kurz na ochranu života a zdravia

          • Súčasťou stredoškolského štúdia je aj kurz na ochranu života a zdravia, ktorý každoročne absolvujú žiaci tretích ročníkov študijných odborov.  V dňoch 21. – 23. 09.2022 si naši tretiaci zopakovali  teoretické  vedomosti zo zdravotníckej prípravy, topografie a technických činností, z ochrany prírody, či z organizácie CO na škole.

             

            Niektoré činnosti, ako určovanie svetových strán, prácu s mapou a buzolou, ale aj ochranu prírody si žiaci mohli vyskúšať priamo v teréne pri prechádzke  v okolí Považskej Bystrice. Kurz bol zameraný na zopakovanie si vedomostí a zručností, ktoré žiaci nadobudli počas účelových cvičení v predchádzajúcich ročníkoch a zároveň  na získanie nových zručností, ktoré možno niekedy v budúcnosti budú vedieť vhodne využiť v každodennom živote alebo aj pri mimoriadnych situáciách .

             

            Mgr. Martina Andrašková

          • Plenárne rodičovské združenie

          • Vážení rodičia, pozývame Vás na plenárne rodičovské združenie, ktoré sa bude konať dňa 21.09.2022 o 15:15hod v priestoroch školskej jedálne SOŠ strojníckej. Po jeho skončení sa budú konať triedne rodičovské združenia 1. ročníkov. Tešíme sa na Vás! 

        • Návšteva Matice slovenskej a Domu Jozefa Cígera Hronského v Martine
          • Návšteva Matice slovenskej a Domu Jozefa Cígera Hronského v Martine

          • O Martine, meste na severe Slovenska, počul už takmer každý študent minimálne na hodinách slovenského jazyka a dejepisu. Toto historické centrum Turca navštívili dňa 12. septembra 2022 žiaci 2.B a 3.A v sprievode svojich vyučujúcich slovenského jazyka Mgr. B. Makovej a Mgr. E. Turčániovej. Ich cieľom bolo navštíviť Maticu slovenskú a Dom Jozefa Cígera Hronského.

            Prvou zastávkou bola najstaršia národná, vedecká a kultúrna ustanovizeň na Slovensku, ktorou je Matica slovenská. Jej poslaním je rozvíjať a upevňovať slovenské národné cítenie, prebúdzať a upevňovať identitu Slovákov a Sloveniek žijúcich doma i v zahraničí a prehlbovať vzťah všetkých občanov k slovenskej štátnosti. Žiaci si v priestoroch Matice slovenskej vypočuli stručnú prezentáciu o jej histórii a aktivitách.

            Exkurzia pokračovala návštevou expozície umiestnenej v autentických priestoroch domu spisovateľa Jozefa Cígera Hronského, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov poprevratovej literatúry, ktorý svoje ťažiskové literárne diela vytvoril práve v Martine. Žiakom a pedagógom bol život a dielo spisovateľa sprístupnené prostredníctvom originálnych dokumentov, vecných pamiatok a výtvarných diel z Argentíny. Atraktívnou súčasťou prehliadky bol zrkadlový kútik, kocka, ktorá je zo všetkých strán potiahnutá lesklým obalom, kde sa váš obraz zhora i zdola niekoľkokrát znásobí. V jej vnútri púšťajú Hronského sfilmované rozprávky, napr. Dubkáčik a Budkáčik z roku 1968.

            Žiaci aj pedagogický dozor boli s priebehom exkurzie spokojní a s novými vedomosťami sa vrátili domov, aby nadobudnuté poznatky vedeli zúročiť v školských laviciach.

            Túto exkurziu žiaci absolvovali vďaka projektu Prepojenie stredoškolského vzdelávania s praxou, operačný program Ľudské zdroje. 

             

            Spracovala Mgr. Barbora Maková