• Koncoročný výlet I.D

          • Dňa 27. 06. 2024 sa žiaci I. D triedy so svojou triednou učiteľkou Mgr. M. Demčákovou a pani učiteľkou Mgr. L. Možutíkovou vybrali na koncoročný výlet do Banskej Bystrice.

            V Banskej Bystrici sme navštívili historické Námestie SNP a Hodinovú vežu, pričom nás neodradilo ani 117 drevených schodov na ochodzu veže, odkiaľ sa nám naskytol nádherný výhľad nielen na samotné námestie či na Mestský hrad, ale aj na okolité kopce Veľkej Fatry, Nízkych Tatier, Kremnických a Starohorských vrchov.

            Po prechádzke námestím sme sa presunuli k Múzeu SNP, kde sme si pozreli stálu expozíciu múzea spolu s výkladom lektora, ktorý nás oboznámil s históriou nášho štátu počas 1. a 2. svetovej vojny a SNP, zároveň zodpovedal na všetky zvedavé otázky našich žiakov. Súčasťou stálej expozície Múzea SNP je skanzen ťažkej bojovej techniky. Nachádzajú sa v ňom zbrane česko-slovenskej, nemeckej a sovietskej výroby, ale aj vozne improvizovaného pancierového vlaku Štefánik.

            V závere návštevy múzea sme sa pozreli aj na Multimediálnu výstavu SNP 1944. V interaktívnej sekcii sme sa ocitli priamo vo vojnovom zákope a prostredníctvom zaujímavých videí sme boli vtiahnutí do skutočného boja o prežitie. V rámci výstavy sme vzhliadli aj vzácne archívne video zábery a vypočuli sme si autentické audio nahrávky so spomienkami priamych účastníkov Povstania. 

            Všetci sme sa šťastne vrátili domov a z výletu si odnášame nejednu peknú spomienku.

            Mgr. Miriama Demčáková
            Mgr. Lenka Možutíková

             

          • Rozlúčka so školským rokom 2023/2024

          • Dnes sme sa rozlúčili so školským rokom 2023/2024. Tento rok bol plný výziev, nových zážitkov a nezabudnuteľných chvíľ. Spoločne sme prekonávali prekážky, učili sa nové veci a spoznali skvelých ľudí. Teraz je čas si oddýchnuť a užiť si zaslúžené prázdniny.

            Ďakujeme všetkým učiteľom, majstrom, žiakom a rodičom za ich podporu a inšpiráciu a prajeme Vám všetkým krásne leto plné dobrodružstiev, smiechu a pohody!

          • Koncoročný výlet 2.D

          • Mesiac jún sa nesie v znamení školských výletov. Žiaci z 2.D, spolu so svojou triednou učiteľkou, si ten svoj naplánovali na piatok 21.06.2024, ich cieľom bolo hlavné mesto Slovenska - Bratislava.

            Navštívili sme STM-Múzeum dopravy v Bratislave, kde sme mali možnosť vidieť množstvo historických automobilov, motocyklov, bezmotorových dopravných prostriedkov, modelov a dobových technických doplnkov. 

            Po krátkom zastavení na obed sme sa presunuli na opačný koniec mesta. V Zážitkovom centre vedy Aurelium sa žiaci ponorili do sveta vedy naživo. Prostredníctvom  interaktívnych exponátov samostatne objavovali vedecké poznatky skryté v rôznych zábavných experimentoch z oblasti fyziky, matematiky, chémie, elektrotechniky, magnetizmu, termodynamiky, strojárstva, robotiky a optiky a navštívili aj sekciu venovanú prírode a ľudským zmyslom. 

            Dúfam, že aj napriek úmornej horúčave, si každý odniesol aspoň jednu krásnu spomienku na tento spoločne strávený deň.

            Ing. Monika Hlaváčová

          • Koncoročný výlet 3.C

          • Dňa 19.06.2024 sa žiaci 3.C triedy so svojou triednou učiteľkou Mgr. E. Turčániovou a p. majstrom OV Ing. Z. Čerňanom  vybrali navštíviť naše hlavné mesto.

            Cestovali sme vlastným autobusom. Hoci bolo veľmi horúco, cesta bola veľmi príjemná vďaka dobrej klimatizácii a veselému spolužiakovi Simonovi.

            V Bratislave nás čakal Vláčik Blaváčik, ktorý  má vo svojich 2 vagónoch miesto pre 56 osôb a bol ideálny dopravný prostriedok  pre  náš výlet.

            Zažili sme prehliadku najdôležitejších dominánt Bratislavy s 15 min. zastávkou na Bratislavskom hrade. Výklad pani sprievodkyne bol pútavý, takže sme už cenu vláčika neľutovali.

            Potom sme sa presunuli autobusom do Múzea dopravy.

            STM-Múzeum dopravy v Bratislave je špecializovaným múzeom, ktoré dokumentuje históriu dopravy na území Slovenska. Verejnosti bolo sprístupnené v roku 1999. V dvoch výstavných halách a priľahlých vonkajších plochách prezentuje historický vývoj cestnej a železničnej dopravy na území Slovenska.

            Krásny zážitok sme zavŕšili dobrým obedom v Avion Shopping Parku.

            Šťastne sme sa vrátili domov a určite budeme na náš výlet dlho spomínať.

             

            Mgr. Eva Turčániová

            Ing. Z. Čerňan

          • Exkurzia v SHMÚ v Bratislave

          • Dňa 20.6.2024 (deň letného slnovratu) sa žiaci II.B a II.C zúčastnili exkurzie v SHMÚ v Bratislave. Absolvovali prehliadku meteorologickej záhradky, kde videli meracie prístroje na meranie zrážok, teploty a vlhkosti vzduchu alebo tiež meranie rýchlosti a smeru vetra. Následne ich pán meteorológ oboznámil s tvorbou predpovede počasia. Žiakov najviac zaujali extrémy v počasí namerané za posledných 160 rokov, napríklad tornáda, krupobitia. Posledná prednáška bola o znečistení ovzdušia a jeho vývoji v posledných rokoch. 

            Touto exkurziou si žiaci  utvrdili niektoré vedomosti z fyziky, ale tiež sa dozvedeli aj mnoho nových poznatkov.

          • Zážitkové centrum na popularizáciu vedy a techniky – Motio

          • Dňa 12.6.2024 sa riaditeľ školy Ing. Peter Tamaši, ako člen Sekcie odborného, ďalšieho a celoživotného vzdelávania pôsobiacej pri Slovenskej obchodnej a priemyselnej komore, zúčastnil exkurzie  v novootvorenom zážitkovom centre na popularizáciu vedy a techniky Motio v Žilinskej univerzite v Žiline, ktoré bolo zriadené za finančnej podpory Nadácie Kia Slovakia. Programom zúčastnených sprevádzala Ing. Elena Tomovčíková, vedúca Centra pre popularizáciu vedy ŽU v Žiline. Zážitkové centrum na popularizáciu vedy a techniky Motio je určené pre žiakov základných a stredných škôl, s tematickým zameraním na tieto aspekty:

            História dopravy

            Svet v pohybe

            Pohon a energia

            Bezpečnosť v doprave

            Konštrukcie a robotizácia

            Tvoja uhlíková stopa

            Svetlo, signalizácia, snímače

            Radosť z pohybu

            Interaktívna učebňa / roboticko-mechatronická tvorivá dielňa

            Auto na páke (v exteriéri)

          • Exkurzia „PRAHA“

          • Na dni 9. až 11. júna 2024 sa žiaci 3. D triedy mimoriadne tešili, pretože spolu so svojou triednou učiteľkou a Mgr. Laurenčíkom sa vybrali na exkurziu do stovežatej Prahy. V rámci prehliadky „Starého mesta“ si pozreli orloj na Staromestskej radnici a odtiaľ sa presunuli cez Karlov most na Hradčany. Tu si pozreli výmenu čestnej stráže, prešli nádvorie Hradčan a prezreli si Chrám svätého Víta.

            Na druhý deň ich kroky smerovali do Tróje, kde sa nachádza obrovská zoologická záhrada. Tu si dali na tri hodiny rozchod a objavovali obrovské množstvo zvierat  -  žirafy, slony, tulene, tučniaky, šelmy, vtáctvo, plazy... Po troch hodinách chlapci skonštatovali, že na prehliadku ZOO to bolo málo a že všetko nestihli. Po prehliadke ZOO sa presunuli na Bertramku, kde si chvíľkou ticha pri pamätníku uctili pamiatku Karla Gotta. Súčasne na tomto pietnom mieste našli aj hrob speváčky Evy Pilarovej a speváka Dana Nekonečného. Ich ďalším miestom bolo Václavské námestie. Pod sochou sv. Václava si spravili spoločnú fotografiu a potom chlapci dostali voľno, aby sa mohli po námestí sami poprechádzať a niečo si kúpiť.

            Poslednou zastávkou ich pobytu bol Vyšehrad. Na národnom cintoríne chlapci dostali za úlohu hľadať hroby slávnych a známych osobností. Bolo im sľúbené, že kto nájde najviac takýchto slávnych ľudí a bude vedieť, kto to bol, dostane cukríky. Našli hroby mnohých známych osobností, ako Karel Čapek, Vlasta Burian, Hana Zagorová, Radoslav Brzobohatý, Vladimír Ráž, Božena Němcová, Bedřich Smetana, Vítězslav Nezval a mnohých českých hercov ešte z čias filmov pre pamätníkov. Chlapcov história aj súčasnosť Vyšehradu veľmi zaujala.

            Cestou domov sa chlapci dožadovali miesta, kde je Mc. Donald, lebo boli strašne hladní. Samozrejme, že im ich doprovod vyhovel, také miesto cestou našli, chlapci sa zásobili a už sa len „ťahali“ domov. Chlapcov si niečo po 17,00 hod. prevzali pred školou rodičia zdravých, unavených, ale určite plných zážitkov.

            Ing. Anna Trokanová, tr. učiteľka 3. D triedy

          • Exkurzia žiakov vo firme Mikrotech s.r.o. a Spanner SK k.s.

          • Žiaci 1.A triedy sa dňa 13.6.2024 zúčastnili exkurzie vo firme Mikrotech s.r.o. a Spanner SK k.s. Žiaci videli výrobu v dvoch moderných firmách s rozdielnym výrobným programom. Získali ucelený prehľad ako to vo výrobe funguje. Ďakujeme za odborný a fundovaný doprovod  pánovi Lišaníkovi v Mikrotechu a pani Berákovej v Spanneri.

        • Matematický KLOKAN
          • Matematický KLOKAN

          • Dňa 26.3.2024 prebehla na našej škole celoslovenská súťaž Matematický KLOKAN. Do súťaže sa zapojilo 18 žiakov z I.A, I.B, I.C, II.C, II.D, III.A, III.D a IV.D triedy.

            Z kategórie 1. a 2.ročník SOŠ sa medzi najlepších z 2686 súťažiacich na Slovensku zaradili:

            Alexander Augustín z II.D – 13. miesto,

            Tadeáš Meššo z II.D – 27. miesto,

            Filip Ďurek z I.A – 28. miesto.

            Všetkým žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy a gratulujeme ku krásnym výsledkom!

             PaedDr. Božena Ištoková

          • Spolupráca s Českou republikou

          • V rámci projektu Medzinárodné Vyšehradské fondy V4 - prihraničná spolupráca nás v dňoch 4. – 6. júna navštívilo 12 študentov a 2 pedagógovia z Českej republiky, zo Strednej priemyselnej školy strojníckej Olomouc. Našu školu reprezentovalo takisto 12 študentov a 2 pedagógovia.

            Svoj pobyt začali naši partneri návštevou Manínskej tiesňavy, zahrali si florbal s našimi chlapcami a neskôr im svoje krásy odhalila Terchová. Na druhý deň navštívili spoločnosť thyssenkrupp rothe erde Slovakia a.s. a potom sa vybrali na hranicu oboch republík, kde sa občerstvili sme sa v horskom hoteli Kohútka. Svoj pobyt zakončili návštevou našej školy a prehliadkou odborných učební a dielní praktického vyučovania.

            Cieľom tohto projektu je podpora výmeny medzi technickými školami a zlepšenie odborných zručností a digitálnych kompetencií študentov pri realizácii aktivít zameraných na podporu duševného a fyzického zdravia. Hlavné aktivity sú zamerané na zdravý životný štýl a odovzdávanie si spôsobilostí a zručností odborných vedomostí z dôvodu lepšieho uplatnenia absolventov na trhu práce.

            Cieľom je takisto podpora demokratických hodnôt a prihraničný dialóg medzi mladými ľuďmi, odovzdávanie si skúseností, ako aj nadväzovanie nových priateľstiev a tým získavať nové zručnosti a kompetencie.

          • OZNAM

          • Oznamujeme Vám, že z dôvodu slávnostného otvorenia úseku Vážskej cyklomagistrály nebude zajtra, 5. júna 2024, povolené parkovanie v celom areáli školy. Prosíme, využite preto priľahlé parkoviská. 

        • XVII. ročník Medzinárodnej súťaže odborných vedomostí a praktických zručností žiakov stredných odborných škôl
          • XVII. ročník Medzinárodnej súťaže odborných vedomostí a praktických zručností žiakov stredných odborných škôl

          • V dňoch 30. a 31. mája 2024 sme na pôde našej školy opäť privítali účastníkov XVII. ročníka Medzinárodnej súťaže odborných vedomostí a praktických zručností žiakov stredných odborných škôl v odboroch obrábač kovov, mechanik nastavovač a programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení.

            Na súťaži sa zúčastnilo 11 družstiev z troch krajín – dve družstvá z Nemecka, tri družstvá z Česka a 6 družstiev zo Slovenskej republiky. Súťažiacich privítali príhovormi riaditeľ školy Ing. Peter Tamaši a Ing. Matej Horečný, zástupca firmy thyssenkrupp rothe erde Slovakia, a. s., ktorá je odborným a organizačným garantom súťaže. Po slávnostnom otvorení a vylosovaní čísla stroja sa súťažiaci presunuli na pracoviská, kde predvádzali svoje zručnosti v sústružení na sústruhoch TRENS SN32 a frézovaní na frézovačkách XYZ 2000. Súťažiaci museli vyhotoviť funkčný výrobok podľa zadania, v časovom limite a, samozrejme, pri dodržaní zásad BOZP a pracovného postupu. Garantom merania bola spoločnosť Mitutoyo Slovensko.

            V kategórií jednotlivcov sa na 3.mieste umiestnil Kristián Hnilica zo Spojenej školy Martin. Druhé miesto patrilo Antoninovi Przeczekovi zo SOŠ Třineckých železáren Třinec – Kanada a víťazom sa stal Matej Monček zo SOŠ technickej Dubnica nad Váhom.

            V kategórií družstiev:

            - sa na treťom mieste umiestnil tím SOŠ technickej Dubnica nad Váhom,

            - druhé miesto obsadil tím SOŠ Frýdek – Místek,

            - prvé miesto v kategórii družstiev získala SOŠ Třineckých železáren Třinec – Kanada.

            Najlepším sústružníkom sa stal Matej Monček zo SOŠ technickej Dubnica nad Váhom a najlepším frézarom Andrej Butko zo SOŠ polytechnickej Dolný Kubín.

            Naši žiaci Samuel Ačjak a Tomáš Michalec si tentokrát nechceli uplatniť výhodu domáceho prostredia a znalosť strojov a tak sa vzdali možnosti bojovať o prvé priečky a hodnotné ceny, a zapojili iba nesúťažne. Toto ich gesto neostalo nepovšimnuté. Riaditeľ Štátneho inštitútu odborného vzdelávania Branislav Hadár a Jana Divinská z regionálneho centra ŠIOVu pre Trenčiansky kraj ocenili ich prístup a vyzdvihli úroveň našich žiakov v príprave na odborné povolania.

            Všetci, ktorí sa súťaže zúčastnili, si ale určite odnesú spomienku, že si mohli vzájomne konfrontovať odborné zručnosti, vedomosti a návyky potrebné pri príprave na povolanie, s dôrazom na odbornosť, zručnosť a tvorivosť. Víťazom boli odovzdané diplomy a hodnotné vecné ceny a ostatní účastníci súťaže dostali krásne upomienkové predmety.

            Okrem odborného a organizačného garanta súťaže, spoločnosti thyssenkrupp rothe erde Slovakia, a.s., za podporu ďakujeme aj nasledujúcim partnerom:

            Zväz strojárskeho priemyslu Slovenskej republiky

            Štátny inštitút odborného vzdelávania

            HAAS Automation, Inc.

            SANDVIK SLOVAKIA, s. r. o.

            Slovenské liečebné kúpele Rajecké Teplice, a. s.

             

            Víťazom ešte raz gratulujeme a dúfame, že sa vidíme opäť o rok!

          • Rozlúčka s maturantmi

          • Drahí naši maturanti,

            dnes sa s vami lúčime s pocitom hrdosti a radosti. Roky, ktoré ste strávili v našej škole, boli plné úsilia, učenia, osobného rastu a spoločných zážitkov.

            Vaša cesta na strednej škole bola plná výziev, ale aj vzácnych okamihov, ktoré vás formovali a pripravili na život mimo školských lavíc. Prežili ste tu mnoho nezabudnuteľných chvíľ – od prvých dní, kedy ste so zvedavosťou prekročili prah našej školy, cez vzrušujúce školské aktivity a súťaže, až po dnešný deň, kedy ste si z rúk pána riaditeľa, zástupcov zamestnávateľov a svojich triednych učiteľov prevzali maturitné vysvedčenia, výučné listy, osvedčenia od SOPK a tí najšikovnejší aj krásne odmeny.

            Drahí maturanti, pred vami sa otvára nová kapitola života. Nech už vaše kroky povedú kamkoľvek, verte si a nevzdávajte sa svojich snov. Svet je plný príležitostí a vy máte schopnosti a odhodlanie ich využiť. Pamätajte, že ste vždy vítaní v našej škole, ktorá bude vždy vašim druhým domovom.

            Sme presvedčení, že pred vami stojí sľubná budúcnosť. Prajeme vám veľa šťastia, úspechov a spokojnosti na vašej ďalšej životnej ceste. Buďte odvážni, tvoriví a hlavne šťastní.

            VEĽA ŠŤASTIA!!!

          • Organizácia vyučovania v týždni od 20. do 24. mája 2024

          • Z dôvodu konania ústnej časti maturitných skúšok riaditeľ Strednej odbornej školy strojníckej rozhodol o organizácii vyučovania v týždni od 20. do 24. mája 2024 nasledovne:

            20. máj 2024 (pondelok):

            - triedy 1.A, 1.C, 1.E, 3.A, 3.C a 3.E majú udelené riaditeľské voľno,

            - triedy 2.A, 2.B, 2.C, 2.D a 2.E absolvujú povinné účelové cvičenie,

            - ostatné triedy sa riadia platným rozvrhom.

            21. máj 2024 (utorok):

            - triedy 1.A, 1.B, 1.C, 1.D a 1.E absolvujú povinné účelové cvičenie,

            - triedy 2.A, 2.D a 1.AN majú udelené riaditeľské voľno,

            - triedy 3.A a 3.C absolvujú aktivity so školskou psychologičkou (začiatok o 8:00 vo veľkej zasadačke na sekretariáte, pavilón A, trvanie 1. – 4. vyučovacia hodina),

            - ostatné triedy sa riadia platným rozvrhom.

            22. máj 2024 (streda):

            - všetky triedy na teoretickom vyučovaní sa budú učiť podľa náhradného rozvrhu a v náhradných učebniach 1. - 4. vyučovaciu hodinu, a to:

            1.A, 1.C, 1.E a 1.AN vo svojich triedach,

            2.A – učebňa A 313

            2.D – učebňa A 307

            3.A – učebňa A 308

            3.C – učebňa A 303

            - všetky triedy na praktickom vyučovaní sa budú riadiť platným rozvrhom.

            23. máj 2024 (štvrtok): celá škola sa učí podľa platného rozvrhu ale všetky triedy sa učia na pavilóne A tak, ako v stredu

            24. máj 2024 (piatok): celá škola sa učí podľa platného rozvrhu vo svojich bežných triedach

             

            Žiadame všetkých žiakov, aby sa v pondelok až štvrtok nezdržiavali v priestoroch pavilónu B a nenarúšali tak priebeh maturitných skúšok!

          • Exkurzia žiakov triedy 2.B vo firme MEDEKO CAST s.r.o.

          • V utorok 7.5. 2024 sa žiaci triedy 2.B odbour mechanik nastavovač zúčastnili exkurzie vo firme MEDEKO CAST s.r.o v Považskom Podhradí. Firma MEDEKO patrí medzi najlepšie slovenské firmy, ktorá vyrába zliatiny z farebných kovov a z toho iné produkty ako spájky, polotovary a hotové odliatky. Jej vedľajšou činnosťou je aj zhodnocovanie  odpadu z farebných kovov.

            Celým výrobným procesom nás previedla pani Magdaléna Martišková, ktorá pôsobí dlhé roky vo firme ako personálna manažérka a oboznámila našich žiakov o všetkých činnostiach týkajúcich sa priebehu výroby zliatiny farebných kovov. 

             

            MOV Ingrid Beňáková

          • Prezentácia našej školy v Púchove

          • Dnes niektorí naši kolegovia strávili tento slnečný deň na jarnom jarmoku, ktorý usporiadala Základná škola J. A. Komenského v Púchove. Ďakujeme za pozvanie!

          • Majstrovstvá Trenčianskeho kraja stredných škôl v atletike

          • Dňa 7.5.2024 sa na atletickom štadióne v Považskej Bystrici konali majstrovstvá Trenčianskeho kraja stredných škôl v atletike. Našu školu reprezentovalo 6 chlapcov, z ktorých si najlepšie počínal žiak 4.A triedy Peter Hucan. Vo veľkej konkurencii si vybojoval úžasné 1. miesto v disciplíne vrh guľou. Petrovi gratulujeme a ostatným chlapcom ďakujeme za reprezentáciu školy.