• Exkurzia do galérie moderného umenia DANUBIANA Čunovo
          • Exkurzia do galérie moderného umenia DANUBIANA Čunovo

          • Dňa 29.marca 2023 sa žiaci našej školy odboru Grafik digitálnych médií zúčastnili celodennej exkurzie do Galérie moderného umenia DANUBIANA v Čunove, na umelom polostrove vybudovanom na Gabčíkovskej priehradej.  

            Žiaci prvého a štvrtého ročníka spomínaného študijného odboru sa stretli  na vlakovej stanici Považská Bystrica skoro ráno a expresným rýchlikom odcestovali do Bratislavy. Presun z hlavnej vlakovej stanice v Bratilave do Čunova bol s prestupom   liniek MHD, tak využili túto skutočnosť na prehliadku okolia Nového národného divadla a pokračovali do areálu galérie DANUBIANA v Čunove.

            V galérii si  so záujmom prezreli nielen diela vystavené v interiéri galérie ale aj diela v exteriéri a pokochali sa aj dielom celej spoločnosti, teda veľkou Gabčíkovskou priehradou.

            Po návrate do hlavného mesta si urobili „exkurziu“ na nábreží Dunaja  v oblasti veľkého biznis centra Eurovea, kde si pozreli pamätník M. R. Štefánika, prvého ministra obrany novovzniknutej Československej republiky v r. 1918. Potom sa rozpŕchli po skupinkách využiť chvíľu osobného voľného času a prezreli si obchodné centrum  Eurovea.

            Počasie bolo síce chladné a zamračené, ale neubralo to na dobrej nálade a zážitku z exkurzie, ktorá priniesla našim študentom obohatenie ich estetického vnímania sveta okolo nás.

            Vďaka patrí aj realizátorom tejto akcie a zároveň pedagogickému dozoru Mgr. Cehelskému a Ing. Ďutkovi.

          • Exkurzia v thyssenkrupp rothe erde Slovakia, a. s.

          • Dňa 23.03.2023 sa žiaci 2.A triedy (odbor mechanik nastavovač - programátor CNC strojov a robotizácia) spolu s triednym učiteľom Ing. Jánom Balušíkom zúčastnili exkurzie v podniku thyssenkrupp rothe erde Slovakia, a. s. Považská Bystrica. Žiaci si pozreli  výrobu valivých ložísk, konkrétne sústruženie, brúsenie ložiskových krúžkov a valivých teliesok. Okrem trieskového obrábania si pozreli aj tepelné spracovanie a nedeštruktívne metódy merania výrobkov a montáž ložísk. V neposlednom rade žiakov zaujala robotizácia v praxi a mohli sa bližšie oboznámiť a vidieť pracovať robotické ramená.

            Vzhľadom k záujmu a otázkam žiakov počas exkurzie veríme, že sa im prehliadka výroby páčila a taktiež im  pomôže v ďalšom vzdelávaní sa v odborných strojárskych predmetoch.

            Ing. Ján Balušík