• Olympiáda v anglickom jazyku
          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • „Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom.“ Tak hovorí známe porekadlo. Znalosť aspoň jedného cudzieho jazyka patrí v dnešnej dobe už ku základnej výbave úspešného, inteligentného človeka. Mnoho spoločností i v priemyselnom sektore vyžaduje a oceňuje u svojich zamestnancov na rôznych pozíciách schopnosť komunikovať v cudzom jazyku so zahraničnými spolupracovníkmi a partnermi.

            Takýmto univerzálnym komunikačným nástrojom sa stala angličtina – využívaná ako v profesionálnej, tak i súkromnej sfére. Prenikla do každej oblasti nášho života a jej globálna dominancia je dnes už nepopierateľná.

            Angličtina je zároveň jedným zo štyroch maturitných predmetov na našej škole a ako takému jej výučbe venujeme veľkú pozornosť. Zároveň je aj obľúbeným predmetom pre mnoho našich študentov, medzi ktorými sú i naozaj veľmi zdatní angličtinári, ktorí radi využijú možnosť zmerať si svoje sily. Olympiáda v anglickom jazyku je teda pre nich ideálnou príležitosťou.

            Dňa 22.11.2023 títo výborní študenti podstúpili skúšku najskôr v podobe testu, ktorý preveril ich úroveň ovládania počúvania a čítania s porozumením, slovnej zásoby a gramatiky. Po písomnej časti nasledovala časť ústna, v ktorej sa „zverili so svojimi želaniami 😉“ pánovi Mgr. Fulekovi, ktorý preveril ich komunikačné schopnosti - plynulosť prejavu, gramatickú správnosť a rozsah slovnej zásoby. Vedomosti boli premenené na body a tu sú výsledky súťažiacich:

            Najlepší výkon podal a zároveň najkvalitnejšie znalosti a schopnosti ukázal Alex Michálek, študent IV.A triedy, ktorý z celkového počtu 86,5 bodu získal 73 bodov a stal sa tak víťazom Olympiády v anglickom jazyku 2023. Na druhom mieste sa s veľmi tesným rozdielom umiestnil  Ján Lomňančík z triedy II.C  s počtom bodov 72 , taktiež disponujúci  veľmi peknými vedomosťami. Stupienky víťazov nám uzatvoril Damián Popelka zo IV.D triedy, ktorý získal  69 bodov, tiež s jazykovými schopnosťami na vysokej úrovni. Titul  „Skokan roka 2023“ si svojim pozoruhodným výkonom vyslúžil štvrtý v celkovom poradí, náš čerstvý prvák Martin Kučík z triedy I.B.

            Víťazovi, Alexovi Michálkovi, ktorý postupuje na okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku v januári 2024 na Gymnáziu v Považskej Bystrici, prajeme 'Best of luck' a dúfame, že nadviaže na minuloročné úspechy našich študentov v okresných a dokonca krajských kolách OAJ.

            Všetkým súťažiacim ešte raz ďakujeme za účasť, želáme im veľa úspechov a dúfame, že i táto súťaž prispela k ich ďalšej motivácií pri štúdiu tohto krásneho a zaujímavého jazyka. 😊

             

            Mgr. Ľubica Chudovská

        • Exkurzia v meste Kremnica
          • Exkurzia v meste Kremnica

          • V piatok 24.novembra 2023 študenti 4.A a 4.D triedy navštívili historické mesto Kremnica. Cieľom ich návštevy bola banská štôlňa Andrej a Múzeum mincí a medailí.

            Návšteva sa začala prehliadkou štôlne Andrej, ktorú nazývajú aj ,,križovatka storočiami.“ Počas 60 minút absolvovali dobrodružnú prechádzku časom, oboznámili sa s históriou dobývania zlato – striebornej rudy, z ktorej  sa v 14. a 15. storočí   vyrobila podstatná časť zlata v Európe. Štôlňou sa prešli v žltých prilbách s čelovkami približne 80 metrov pod povrchom.

            Po absolvovaní prehliadky štôlne sa študenti presunuli do Múzea mincí a medailí, ktoré sa radí medzi najstaršie múzeá na Slovensku. Tu si prezreli tri expozície s množstvom numizmatických a historicko-umeleckých predmetov. Od pracovníčky múzea si vypočuli zaujímavé informácie z histórie  mincovníctva a medailérstva.

             

             Ing. Laurenčíková, Mgr. Fulek

          • Dni otvorených dverí 4. a 5. decembra 2023

          • Srdečne Vás pozývame na Dni otvorených dverí, ktoré sa budú konať v dňoch 4. a 5. decembra 2023 od 8:00 do 15:00. Okrem prehliadky priestorov školy na teoretickom a praktickom vyučovaní budú prítomí aj zástupcovia zamestnávateľov, ktorí s našou školou spolupracujú v systéme duálneho vzdelávania. Tešíme sa na Vás!

        • Regionálne kolo v stolnom tenise
          • Regionálne kolo v stolnom tenise

          • Po víťazstve v okresnom kole v stolnom tenise sa naši chlapci stretli s víťazmi z okresov Púchov a Ilava v regionálnom kole. Na našu radosť nenašli premožiteľa a postúpili tak do krajského kola. Reprezentovali nás žiaci Ján Kršiak z 1.C, Damián Špindor z  1.A a Lukáš Rakovan a Ján Chupáč zo 4.D. Chlapcom gratulujeme a držíme palce v ďalšej reprezentácii našej školy.

            Mgr. Martina Andrašková

        • Súťaž Pišqworky
          • Súťaž Pišqworky

          • Dňa 7.11.2023 sa žiaci II.D s Ing. Luciou Kardošovou zúčastnili súťaže Pišqworky na Obchodnej akadémií v Žiline. Súťaže sa zúčastnilo 130 žiakov z celého Slovenska. Naši žiaci niekoľkokrát postúpili a súťažili až do popoludňajších hodín, kedy sa im už nepodarilo súperov poraziť. Ďakujeme im za reprezentáciu našej školy!

            Ing. Lucia Kardošová

        • Zážitkové vyučovanie - návšteva Múzea dopravy
          • Zážitkové vyučovanie - návšteva Múzea dopravy

          • Dňa 8. novembra 2023 sa žiaci 3.A triedy zúčastnili zážitkového vyučovania. Z Považskej Bystrice sme vyrazili vlakom za pochmúrneho počasia, ale príchod do Bratislavy bol plný slnka a bol prísľubom krásneho jesenného dňa.

            Účelom akcie bolo navštíviť expozíciu Múzea dopravy, nachádzajúceho sa v meste Bratislava. Expozícia výstavy je jedinečná svojho druhu na Slovensku a je schopná žiakom našej školy ukázať technickú históriu dopravy, ako koľajovej, tak aj cestnej a lodnej a ukázať technické riešenia dopravy a jej vývoj. V expozícii bola zaradená aj výstava storočnice plavby dunajskej a československej plavby zámorskej, s odborným výkladom pracovníka týchto plavieb. Výklad bol veľmi zaujímavý a zároveň aj poučný. Súčasťou výstavy bolo množstvo veľmi pekných makiet súčasných aj historických plavidiel nákladnej a osobnej dopravy po Dunaji, a tiež makety niektorých bývalých československých zámorských lodí.

            Prehliadka múzea pokračovala expozíciou historických osobných a nákladných automobilov a motocyklov. Počas celej prehliadky múzea žiaci spolu s pedagógmi Ing. Balušíkom a Ing.Ďutkom premýšľali a riešili, ako by sa jednotlivé diely lodí a automobilov  vyrábali z technologického hľadiska a hľadiska CNC techniky.

            Po návšteve múzea akcia pokračovala prehliadkou Bratislavy formou výletného vláčika s výkladom o jednotlivých historických častiach hlavného mesta. Ukončením bola prehliadka okolia Parlamentu Slovenskej republiky a bratislavského hradu.

            Myslíme si, že akcia splnila svoj cieľ a po ťažkom a komplikovanom začiatku, kedy sa akcia organizovala v pomerne krátkom čase, bol záver výchovno-vzdelávacej aktivity prínosom nielen  pre žiakov, ale aj pre pedagogický dozor.

             

            Ing. Miloš Ďutka

                                                                                                         

          • Súťaž iBobor

          • Mesiac november je už tradične vyhradený pre on-line informatickú súťaž s názvom iBobor. V tomto školskom roku sa do súťaže zapojilo 17 žiakov odboru mechanik počítačových sietí z triedy II.D. Súťažili v kategórii junior, ktorá sa konala dňa 09.11.2023.

            Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            Súťažiaci mali za úlohu v časovom limite 40 minút vyriešiť 15 úloh (5 jednoduchých, 5 ťažkých a 5 náročných), ktoré preverili najmä ich logické myslenie.

            Ako sa jednotlivým súťažiacim darilo, sa dozvedia už nasledujúci deň prostredníctvom Edupage.

            Ing. Monika Hlaváčová

        • XVII. ročník celoslovenskej Súťaže odborných vedomostí a praktických zručností žiakov stredných odborných škôl
          • XVII. ročník celoslovenskej Súťaže odborných vedomostí a praktických zručností žiakov stredných odborných škôl

          • Dňa 08.11.2023 sa konala celoslovenská Súťaž odborných vedomostí a praktických zručností žiakov stredných odborných škôl v SOŠ strojnícka Kysucké Nové Mesto. Súťaže sa zúčastnilo celkovo 9 stredných škôl. Našu školu zastupovali žiaci z 3. ročníka študijného odboru mechanik strojov a zariadení - Patrik Buček a Daniel Bielik. Svedomito sa pripravovali v oboch disciplínach a v konečnom hodnotení obsadili vynikajúce prvé miesta jednak ako tím a aj ako jednotlivci.

            Samozrejme treba poďakovať aj kolegom pedagógom, ktorí ich výborne pripravili. Na praktickej príprave sa podieľal pán majster Jozef Talda a v teoretickej časti sa im venovala kolegyňa pani Ing. Zuzana Slaninková.    

            Gratulujeme k výkonu, ktorý naši chlapci predviedli! Odmenu z rúk pána riaditeľa si za krásnu reprezentáciu našej školy jednoznačne zaslúžili

             

            Ing. Jozef Sluka

        • Okresné kolo v stolnom tenise žiakov
          • Okresné kolo v stolnom tenise žiakov

          • Dňa 7.novembra 2023 sa naši žiaci J. Kršiak z 1.C a J. Chupáč, L. Rakovan a D. Popelka zo 4.D zúčastnili okresného kola v stolnom tenise žiakov. Súťaž sa konala v telocvični SOŠ v Považskej Bystrici. Po relatívne hladkých výhrach v skupine si naši žiaci vo finále zmerali sily so žiakmi považského gymnázia, ktorých napokon po napínavom súboji porazili.

            Chalanom gratulujeme k výbornému 1. miestu, ktoré zároveň znamená postup do krajského kola a ďakujeme im za vzornú reprezentáciu školy.

            Mgr. Richard Fulek

        • Anna Karenina – návšteva divadelného predstavenia
          • Anna Karenina – návšteva divadelného predstavenia

          • V piatok 3. novembra 2023 sa žiaci 2.C triedy spolu s vyučujúcimi slovenského jazyka vybrali do Mestského divadla v Žiline na predstavenie Anna Karenina. Žiaci mali možnosť vidieť adaptáciu tohto svetoznámeho románu, ktorý poukazuje na tragédiu medziľudských vzťahov. Sedem postáv  hľadá životné šťastie a naplnenie. Dej sa odohráva v dnešnej dobe zbavenej tabuizovania mimomanželského pomeru. Javisko bolo upravené na stanicu, ktorá je symbolom cesty, príchodov, odchodov, miesta, kde všetko začína i končí. Vlaková stanica - metafora života a snaženia nájsť si tú správnu cestu.

            Hra v nás zanechala veľmi silný dojem. Najmä úvahy, ako sa zachovať v ťažkej životnej situácii, no s presvedčením, že láska naozaj existuje. Kostýmy, rekvizity  aj herecké spracovanie  sa nám  veľmi páčilo.  Sme radi, že sme mali možnosť ísť na toto predstavenie.

            Mgr. Možutíková

          • Záložka do knihy spája slovenské školy

          • 12. ročník celoslovenského projektu pre stredné školy

            Záložka do knihy spája slovenské školy

            Hrdinovia detektívnych románov

            Do tohto celoslovenského projektu zameraného na rozvoj a podporu kreatívneho čítania sa naša SOŠ strojnícka zapája každý rok. Študenti sa podrobnejšie počas výroby záložiek oboznámili s dielami a postavami povinných maturitných autorov svetovej i slovenskej detektívnej literatúry, napr. Agatha Christie, A. C. Doyle, R. Chandler, D. Dán a ďalší. Na ich záložkách sa najčastejšie objavovali hrdinovia ako: Hercule Poirot, Slečna Marplová, Sherlock Holmes, Phil Marlowe a iní.

            Záložky tvorili  žiaci prvého a druhého ročníka odboru grafik digitálnych médií. Spolu ich bolo 16. Pracovali aj na teoretickom, aj na praktickom vyučovaní pod odborným dohľadom Ing. M. Ďutku, Mgr. E. Turčániovej a MOV Mgr. B. Cehelského. Popri tom viedli hodnotnú diskusiu o prečítaných príbehoch, čo im pomáhalo pri umeleckom stvárnení literárnych motívov.

            S partnerskou školou  SOŠ strojníckou z Kysuckého Nového Mesta sme mali výbornú spoluprácu, záložky sme si navzájom vymenili, a tiež sme sa  obdarovali publikáciami, perami s logom školy a propagačnými predmetmi. Každý žiak, ktorý vyrobil záložku, bol zároveň obdarovaný záložkou z pridelenej partnerskej školy. Poďakovanie patrí  všetkým zúčastneným žiakom za ich úsilie vyrobiť záložku na jednej strane podľa svojich schopností a možností a na druhej strane ako darček pre zatiaľ neznámeho kamaráta z partnerskej školy. Rovnako im patrí vďaka aj za snahu podeliť sa o svoje čitateľské zážitky so svojimi spolužiakmi.

            Spracovala Mgr. Eva Turčániová

          • Okresné kolo stredných škôl vo veľkom futbale chlapcov

          • Vo štvrtok 26.10. 2023 sa na ihrisku pri futbalovom štadióne stretli futbaloví reprezentanti stredných škôl, aby si zmerali sily vo veľkom futbale v okresnom kole. Naši chlapci si po dvoch výhrach, jednej remíze a jednej prehre vybojovali 3.miesto. Ďakujeme chlapcom za vzornú reprezentáciu školy a budeme sa tešiť na ich ďalšie športové účinkovanie.

            Mgr. Martina Andrašková

          • Mladý elektronik 2023

          • Zúčastnili sme sa na celoštátnom kole 5. ročníku súťaže Mladých elektronik. Našu školu zatsupovali Ján Lomňančík a Ján Červenec z 2.C. Spomedzi 46 súťažiacich sa naši chlapci umiestnili peknom na 9. a 12. mieste. Naši chlapci predviedli vynikajúce schopnosti, čo sa týka praktickej stránky súťaže, za čom im gratulujeme. 

          • Školské kolo súťaže Zenit v programovaní

          • Naša škola aktívne podporuje aj žiakov, ktorí majú záujem o programovanie. Svedčia o tom žiaci druhého, tretieho a štvrtého ročníka odboru mechanik počítačových sietí, ktorí sa zúčastnili školského kola súťaže Zenit v programovaní v kategórii A a B, ktoré sa konalo 17.10.2023. Dvaja žiaci - Timotej Dinga z 3.D a Lukáš Rakovan z 4.D sa stali úspešní riešitelia a postúpili na krajské kolo v programovaní v kategórii A.

            Držíme im palce!

          • MLADÝ TALENT VO ZVÁRANÍ

          • Dňa 24.10.2023 sa naši dvaja žiacizo 4.C, odboru mechanik strojov a zariadení – Samuel Majerík a Miroslav Vanko, pod vedením Ing. Jozefa Sluku, zúčastnili súťaže Mladý talent vo zváraní na SOŠ technickej v Čadci. Vyhlasovateľ a organizačný garant bola Sekcia odborného, ďalšieho a celoživotného vzdelávania pri SOPK.

            Súťaž pozostávala z dvoch disciplín a to z virtuálneho zvárania na trenažéri a praktickej časti.  Naši žiaci si tak opäť mohli porovnať svoje praktické zručnosti so žiakmi iných škôl a odniesli si tak ďalšie nové skúsenosti.  

          • Školský ples

          • Vážené kolegyne a kolegovia, milí rodičia a priatelia školy, srdečne Vás pozývame na náš školský ples!

        • Imatrikulácie
          • Imatrikulácie

          • 24. október 2023 bol dôležitým dňom najmä v študentskom živote prvákov našej školy. Tento deň boli totižto oficiálne, za účasti vedenia školy, triednych učiteľov, učiteľského kolektívu a majstrov OV prijatí do „cechu strojárskeho a elektrikárskeho“.

            Z úst riaditeľa školy im bolo sľúbené, že:

             

            Na strednej škole zažijú  ťažké, ale aj  pekné chvíle,

            bude to tu niekedy drsné, ale aj priateľské a veľmi milé.

            Na našu školu sa tak ľahko nezabudne,

            zažijú  v nej spolu s učiteľmi a majstrami

            chvíle hektické, ale aj milé a kľudné.

             

            Pred prísahou si žiaci spolu s triednymi učiteľmi zasúťažili. Všetci sa veľmi tešili na kultúrne vystúpenia jednotlivých tried, ktoré žiaci pripravili pre svojich spolužiakov. Po pasovačke prisahali:

             

            Budem dbať o dobrú povesť SOŠ strojníckej tak,

            aby o moje remeslo mali záujem nielen v Považskej Bystrici,

            ale aj v celom Trenčianskom kraji a na celom svete.

            Ja chcem byť študentom spod bystrického hradu

            a tak budem robiť všetko preto,

            aby som mohol svoje vzdelanie úspešne zavŕšiť.                                                                              

            Pre tento cieľ musím všeličo vydržať,

            učenie hneď od začiatku vážne brať,

            tak vernosť stavu študentskému

            dnes musím prisahať.“

             

            Nasledovalo vyhodnotenie súťaží a odmenenie všetkých tried. Každý prvák z dnešnej imatrikulácie odchádzal s malým darčekom a s pocitom hrdosti, že sa oficiálne stal žiakom takej veľkej a úspešnej školy.

          • Literárna súťaž JURÍK očami MLADÝCH

          • Knižnica Antona Bernoláka v Nových Zámkoch vyhlásila v mesiaci marec v minulom školskom roku 1.ročník celoslovenskej autorskej súťaže s názvom JURÍK očami MLADÝCH. Súťaž bola určená pre mladých ľudí od 15 do 25 rokov. Ich úlohou bolo napísať originálnu poviedku na ľubovoľnú tému.

            Cieľom takýchto súťaží je povzbudiť mladých ľudí v tvorbe literárnych diel. Teraz to bolo podľa vzoru majstrovského pera významného spisovateľa, novinára, politológa Ľuboša Juríka, ktorý dlhé roky žil a tvoril v Pezinku. 

            Z našej školy sa do súťaže zapojila Vanesa Zigová, žiačka II.D triedy. Hoci sa na prvých troch miestach neumiestnila, Knižnica Antona Bernoláka v Nových Zámkoch jej udelila na Slávnostnom vyhodnotení, ktoré sa uskutočnilo dňa 29.09.2023 v Nových Zámkoch, diplom za účasť a osobitosť vyjadrovania.

            Vaneske za vzornú reprezentáciu patrí naša vďaka a veríme, že našu školu bude zastupovať  aj v ďalších ročníkoch tejto i podobných súťaží.

             

            Mgr. Eva Turčániová

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • Čo je to Európsky deň jazykov (EDJ)?

            Je to skvelý deň plný aktivít v oblasti jazykového vzdelávania v celej Európe. Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa od r. 2001 Európsky deň jazykov oslavuje každý rok 26. septembra.

             

            Prečo oslavujeme EDJ?

            Upriamujeme tým pozornosť verejnosti na význam výučby a učenia sa jazykov, aby sme lepšie porozumeli plurilingvizmu a interkulturalite.

             

            Vedeli ste, že...?

            • Na svete existuje 6000 až 7000 jazykov, ktorých súčasťou je 225 pôvodných európskych jazykov

            • Najväčším počtom jazykov sa hovorí v Ázii a v Afrike

            • Najmenej polovica svetovej populácie je bilingválna alebo plurilingválna, t.j. ľudia rozprávajú alebo aspoň rozumejú rozprávaniu v dvoch alebo viacerých jazykoch

             • Znalosť dvoch jazykov uľahčuje učenie sa ďalších jazykov, zlepšuje a zdokonaľuje proces myslenia.

             

            Žiaci našej školy sa tiež zapojili do osláv Európskeho dňa jazykov. Na hodinách anglického jazyka žiaci z viacerých tried absolvovali lingvakvíz, zameraný na európske krajiny a jazyky. Pomocou tohto kvízu si žiaci priblížili nevyhnutnosť osvojenia si cudzieho jazyka a zároveň si pripomenuli jedinečnosť a kultúrne osobitosti jednotlivých európskych krajín. Sme presvedčení, že žiaci našej školy budú myslieť perspektívne a uvedomia si, že kľúčom k poznaniu ostatných národov je zlepšiť svoj jazykový status.